«رمضان» در لغت از «رمضاء» به معناى شدت حرارت گرفته شده و به معناى سوزانیدن مى باشد. چون در ماه گناهان انسان بخشیده مى شود، به این ماه مبارک رمضان گفته اند.
پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله می فرماید: اگر مردم قدر ماه مبارک رمضان را می دانستند، می گفتند: ای کاش همه سال رمضان بود. در ماه رمضان خوابت، نفس کشیدنت، عبادت است.
آقا امیرالمومنین علی بن ابی طالب سلام الله علیه می فرماید: فضیلت ماه مبارک رمضان بر بقیه ماه ها مثل فضیلت ما امام هاست بر بقیه مردم. هیچ کسی، هیچ شخصیتی، با پیامبر و اهل بیت و چهارده معصوم علیهم السلام قابل قیاس نیست.
در روایات می فرماید: ما را با هیچ کسی قیاس نکنید. یعنی فضیلت ماه مبارک رمضان را با بقیه ماه ها مقایسه نکنید.[۱]
پیامبر اکرم صلی الله علیه وآله فرمود: محروم، شقی و بدبخت کسی است که از آمرزش خدا در ماه مبارک رمضان محروم بشود. قدر این مجالس، این حالات، این گریه ها، را بدانید. گاهی یک قطره اشک، یک دریای آتش را خاموش می کند.
روایت داریم: روز قیامت یک بنده گنه کاری را می آوردند که خیلی گناهش زیاد بوده است. همان طوری که دروبین می تواند عکس و صورت و تصویر ما را ضبط کند و بعداً پخش کند، خدا این قدرت را دارد که به اعضای ما این قدرت را بدهد که خود اعضا و جوارح ما فیلمبرداری بکنند. یا به نطق بیایند.«أَنْطَقَنَا اللَّهُ الَّذی أَنْطَقَ کُلَّ شَیء»[۲] انسان به اعضا و جوارحش می گوید چرا علیه من شهادت می دهید؟ «لِمَ شَهِدْتُمْ عَلَینا»[۳] می گویند: این کار خدا بود.
این مژه های چشم می گویند: بار پروردگارا ما هم یک شهادتی داریم. یک شبی این بنده تو بلند شد، به یاد گناهانش افتاد و ناله کرد. آن قدر گریه کرد که ما تر شدیم. خدای متعال می فرماید: چون که این از خوف من گریه کرده، او را به طرف بهشت برگردانید. دریای رحمت الهی به موج می آید و این بنده را برمی گردانند.